onze behandelmethode

Het werk gebeurt in hecht teamverband. Iedereen ondersteunt elkaar en er vindt onderlinge controle op elkaars werk plaats. De kwaliteit wordt hierdoor gegarandeerd in een informele werksfeer.

Ik heb een vraag aan orthodontist Thomas Leenstra.

Jouw behandeling,
stap voor stap.

1

eerste bezoek

Bij het eerste bezoek maak je kennis met de orthodontist. We bekijken de gebitssituatie en bespreken jouw wensen en verwachtingen en welke resultaten je kan verwachten van de behandeling. We geven aan op welke wijze de beugelbehandeling zal plaatsvinden en maken een schatting van de behandelduur. Je vertrekt met schriftelijke informatie over de behandeling samen met een gezondheidsvragenlijst en natuurlijk de kostenbegroting.

2

tweede bezoek

Tijdens het tweede bezoek wordt er een 3D scan, foto’s van het gelaat en het gebit en röntgenfoto’s gemaakt. Dit duurt ongeveer twintig minuten. Aan de hand van al deze gegevens maken we een definitief behandelplan. Wanneer het behandelplan afwijkt van het eerste gesprek, bijvoorbeeld door nieuwe inzichten uit de röntgenfoto’s of als er verschillende keuzes mogelijk zijn, volgt er een bespreking van het definitieve behandelplan tijdens het derde bezoek.

3

derde bezoek

In de meeste gevallen wordt tijdens het derde bezoek de beugel geplaatst. Bij zeer uitgebreide behandelingen wordt tijdens het derde bezoek het behandelplan uitgebreid besproken en toegelicht aan de hand van gebitsafdrukken en röntgenfoto’s. Als er meerdere behandelplannen mogelijk zijn bespreken we samen de opties en adviseren wij je bij het maken van een keuze. Doorgaans is een derde, uitgebreide bespreking dus niet nodig, maar wel altijd mogelijk.

4

de behandeling

Uitneembare beugels, zoals een aktivator, worden bij een tandtechnisch laboratorium vervaardigd en hoeven alleen nog te worden afgesteld, plaatsing ervan kost ongeveer een kwartier. Vaste beugels worden in de praktijk in de mond geplaatst. De slotjes worden op de tanden gelijmd en om de kiezen worden ringetjes gezet. Daarna kunnen de draadjes in de slotjes worden aangebracht. Plaatsing van een vaste beugel in de boven- en onderkaak gebeurt over het algemeen in twee sessies met enige tijd ertussen en duurt ongeveer een uur per kaak.

5

poetsen

Een schoon gebit en gezond tandvlees is een van de belangrijkste voorwaarden tijdens de orthodontische behandeling. Als je slecht poetst ontstaat de kans op onherstelbare schade aan het tandglazuur. Het tandvlees kan ontstoken raken en enorm gaan zwellen en makkelijk gaan bloeden.

Poets daarom goed en lang en gebruik een tandenborstel met zachte haren (soft) en een kleine kop zodat je overal goed bij kan. Het gebruik van een elektrische tandenborstel is ook prima maar niet persé nodig.

6

retentie

Als de beugel weer mag worden verwijderd staan de tanden en kiezen keurig recht en passen de kaken goed op elkaar. Dat willen we natuurlijk graag zo houden en daarom plakken we draadjes aan de achterkant van de tanden. Deze draadjes noemen we retentieapparatuur en dit zorgt ervoor dat de tanden op hun plek blijven totdat het kaakbot voldoende is aangegroeid en de tanden niet meer verschuiven. Het is verstandig deze draadjes zo lang mogelijk te laten zitten.

Het mooiste cadeau is jouw glimlach

Iedereen wil een mooi gebit en een aantrekkelijke lach. Een orthodontische behandeling in onze praktijk maakt dit mogelijk. Bovendien kan een orthodontische behandeling nog meer voordelen hebben dan alleen een fraai gebit als eindresultaat. In een recht gebit met een goede kaakstand is de kans op gaatjes (cariës) en ontsteking van het tandvlees (parodontitis) kleiner. Ook is de kauwfunctie vaak beter.

behandeling

Ik wil graag een afspraak met
de praktijk maken.